Cindy

"Vanaf dag één hadden we een klik"

Cindy Thewessen

Het was de oncoloog in Sittard die Cindy attendeerde op de mogelijkheden om na haar lange behandeltraject tegen borstkanker te gaan revalideren. Adelante bleek het meest uitgebreide aanbod te hebben met een combinatie van sportfaciliteiten, zwembad en lotgenotencontact. Cindy koos voor het groepsprogramma. “De deelnemers waren open en toegankelijk. Vanaf dag één hadden we een klik en we kregen snel een band met elkaar.”

Na maanden van chemo, operaties en bestraling wilde Cindy niets liever dan haar oude leven weer oppakken. Toch werd haar oncologische revalidatie geadviseerd. Cindy: “Ik ben van nature een positief mens. Heb ik dat wel nodig dacht ik nog. Tijdens het intakegesprek bij Adelante kwam ik daar wel achter. Ik was emotioneel. Er kwam heel veel gevoel naar boven en daar moest ik iets mee. Ik nam het besluit om in mezelf te gaan investeren door mee te gaan doen aan het revalidatieprogramma. En daar heb ik geen moment spijt van gehad. Ik kan dat iedereen aanbevelen.”

In de zomer van 2023 heeft Cindy drie maanden gerevalideerd. “De eerste keer vond ik dat best spannend. Hoe gaan andere mensen hier mee om? Al snel merkte ik dat het heel fijn is om je ervaringen en gevoelens te delen met lotgenoten. Het gaf een vertrouwd gevoel dat we allemaal moesten leren omgaan met het leven na kanker. Je bent niet de enige. Dankzij het sporten en zwemmen ging ook mijn conditie weer vooruit. Dat gaf een kick. Het programma was heel gevarieerd en de begeleiding vanuit Adelante fantastisch. Ik had altijd zin om te komen. Daarnaast werd gekeken naar de persoonlijke behoeftes en had ik individuele gesprekken met een psycholoog, een ergotherapeut en een diëtist. Daar heb ik veel aan gehad. Ik had bijvoorbeeld een slecht slaappatroon. Dankzij zinvolle tips en diverse ademhalingsoefeningen kreeg ik op een gegeven moment mijn juiste slaapritme terug.”

Cindy is ook blij met haar werkgever Radar die haar van de zomer alle gelegenheid heeft gegeven om te gaan revalideren. “Ik heb mijn werk stapje voor stapje weer opgebouwd en hoop in januari weer volledig aan de slag te gaan. Ik kan steeds meer, mijn lijf kan meer, het vertrouwen in mijn lichaam komt langzaam terug. Ik heb zelfs weer, weliswaar in een klein rolletje, toneel gespeeld en ik maak wekelijks mijn wandeling met een vriendin. Met alles wat ik heb geleerd en heb meegemaakt, ben ik nu Cindy 2.0 die erg veel zin heeft om haar oude leventje weer helemaal op te gaan pakken.”