Afbeelding factbook

Factsheet tinnitus

Tinnitus (oorsuizen) kan een grote invloed hebben op het dagelijks functioneren. Het Expertisecentrum Tinnitus van Adelante/UM richt zich op diagnostiek, behandeling van en wetenschappelijk onderzoek naar chronische beperkende tinnitus bij volwassenen en kinderen. De door ons ontwikkelde en bewezen effectieve tinnitusbehandeling wordt inmiddels vergoed door ziektekostenverzekeraars en ook buiten Nederland aanbevolen door verwijzers en experts.

Prevalentie

Epidemiologische bevindingen laten een voorzichtige tinnitus-prevalentie zien van 6 -10% van volwassenen in Europa. Met een conservatieve prevalentie-indicatie kan worden aangenomen dat meer dan 42 miljoen EU-burgers hinder ondervinden (in meer of mindere mate) van tinnitus. Naar schatting hebben 2,5 miljoen Nederlanders in enige mate een beperkende tinnitus.

Mensen met tinnitusklachten ervaren psychologisch lijden door bezorgdheid, angst/paniek, concentratie- en slaapproblemen, een steeds beperkter sociaal leven en op termijn een depressieve gemoedstoestand. Een ernstige tinnitus kan mensen tot wanhoop of zelfs suïcidale gedachten drijven. Het geluid zit in het brein en men spreekt dan ook wel eens van tinnitus als een fantoom geluid. Allerhande geluiden kunnen worden waargenomen, zoals een piep, fluit of suis, en soms meerdere geluiden tegelijkertijd. Tinnitus kan zeer hinderlijk zijn en het dagelijks functioneren ernstig belemmeren.

Aantal cliënten per jaar ca. 700

Adelante behandelt volwassenen (en kinderen) met een chronisch beperkende tinnitus op stapsgewijs (2 stepped-care). Zo’n 43% van de aangemelde patiënten (n=300) zijn voldoende geholpen met stap-1 behandeling. Ongeveer 400 patiënten hebben nood aan een meer intensieve stap-2.

  • Optimaliseren van de gespecialiseerde tinnitus-behandeling CBT4T.
  • Ontwikkeling van, en wetenschappelijk onderzoek naar effectieve nieuwe behandelmethoden voor Tinnitus alsook Misofonie, Hyperacusis en Chronische Vestibulaire Klachten.
  • Scholing CBT4T aan tinnitus-professionals in binnen- en buitenland.

Het Expertisecentrum Tinnitus van Adelante is in 2022 mede ondergebracht binnen de academische werkplaats revalidatie Limburg (UM/MUMC+). Expertise op gebied van zorg, onderzoek en onderwijs worden gekoppeld om de brug te slaan tussen wetenschap en praktijk.

Verschillende nationale en internationale projecten en initiatieven worden uitgevoerd in samenwerking met Maastricht University en de KU Leuven.

  • Applicaties (Apps en internet-platforms) voor geïntegreerde eHealth binnen de CBT4T voor ‘Blended care’ voor tinnitus.
  • Informatie verstrekking via ‘Telerevalidatie’ voor patiënten in behandeling.

De kern van het verzorgingsgebied is de provincie Limburg. Patiënten worden echter ook vanuit andere provincies in Nederland en België bij ons Expertisecentrum Tinnitus aangemeld.

  • Huisartsen/KNO artsen.
  • Neurologen/psychologen.
  • Arboartsen/Verzekeringsartsen.

Tinnitus is een signaal in de hersenen dat als geluid wordt geïnterpreteerd en gaat niet altijd gepaard met gehoorverlies. Dit signaal kan leiden tot een chronische tinnitus beperking, wanneer mensen door de tinnitus angstig, bezorgd of geïrriteerd raken. Expertisecentrum Tinnitus heeft een nieuwe tinnitusbehandeling ontwikkeld, gericht op het ‘her-trainen’ van het brein in het waarnemen van het tinnitussignaal. Uit een grootschalig door ons uitgevoerd onderzoek, is gebleken dat deze tinnitusbehandeling zeer effectief is in het verminderen van tinnitusklachten. Deze behandeling wordt inmiddels vergoed door de zorgverzekeraars.

We meten onze prestaties op het gebied van wachttijden en cliënttevredenheid (volgens de richtlijnen van de federatie van Nederlandse audiologische centra). Voor triage en behandelvoortgang en effectiviteit gebruiken we zogeheten PROM’s (‘patient-reported outcome measures’). Dit zijn meetinstrumenten die valide en betrouwbaar zijn bevonden en speciaal ontwikkeld voor het meten van de zwaarte van de tinnitus beperking.

Wij bieden plekken voor Klinische, onderzoeks- en combi-stages aan voor:

  • Master studenten Maastricht University (Psychologie en Neurowetenschappen).
  • Master studenten KU Leuven, België (Logopedische en Audiologische wetenschappen).
  • Master studenten U-Gent, België (Audiologie)
  • Bachelor studenten Hoge School Zuyd: Vak therapie, Dans & Beweging.
  • Bachelor studenten Stichting Audiologische Opleidingen (audiologieassistent).

Ons expertisecentrum verzorgt onderdelen van de opleiding tot:

  • Klinisch fysicus-audioloog.
  • GZ-psycholoog (PIOGG).

Medisch programmaleider