Nederland telt ongeveer 1,4 miljoen mensen met een verminderd gehoor, waarvan er ca. 400.000 een hoortoestel dragen.
Dit zorgprogramma is bedoeld voor volwassenen (vanaf 18 jaar) met hulpvragen over het gehoor die niet voldoende beantwoord kunnen worden door de huisarts, de KNO-arts en/of de audicien. Deze cliënten hebben klachten als:
- niet goed kunnen horen;
- niet goed kunnen verstaan;
- anders horen (vervormd, te luid, oorsuizen).
Vrijwel alle cliënten worden (door)verwezen door huisarts, KNO-arts of bedrijfsarts. Veel van hen gebruiken al een hoortoestel of een ander hulpmiddel. Soms komen ze bij Adelante voor een second opinion.
Speciale aandacht is er voor cliënten met plots- of laatdoofheid, cliënten met gehoorproblemen door of binnen het arbeidsproces en cliënten die al in het bezit zijn van een Cochleair Implantaat (CI) of mogelijk in aanmerking komen voor een ‘Bone Conduction Device’ (BCD).
- Een uniform zorgaanbod bieden aan volwassenen met gehoorproblemen.
- Bewijs verzamelen voor de positieve effecten van behandeling in ComT (een interactieve communicatietraining die individueel en in groepsverband wordt aangeboden).
- Expert blijven door nieuwe ontwikkelingen snel te omarmen (‘early adopter’).
- Expertise uitbreiden op het gebied van gehoorproblemen door of binnen het arbeidsproces.
- Adelante is via de samenwerking met MUMC+ en de opleiding voor klinisch fysicus-audioloog betrokken bij nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen.
- Adelante volgt (en stuurt) alle landelijke ontwikkelingen door deelname aan werkgroepen, commissies en besturen in de audiologische zorg.
- Beeldcontact via Teams.
De kern van het verzorgingsgebied is de provincie Limburg.
- Huisartsen.
- KNO-artsen.
- Arboartsen.
In dit zorgprogramma stellen we vast of er sprake is van een gehoorstoornis, achterhalen we de aard en mate van die stoornis en de invloed op het dagelijks functioneren. We informeren de cliënt over de oorzaak, voor zover bekend, de mogelijke behandelingen en zoeken samen met de cliënt naar passende oplossingen. Als sprake is van een niet-behandelbare stoornis leidend tot een auditieve handicap zoeken we samen met de cliënt naar de best passende technische hulpmiddelen om de beperking te minimaliseren. ‘Counseling’ is een belangrijk aspect daarbij. Tenslotte bieden we de cliënt interdisciplinaire begeleiding bij het leren accepteren en omgaan met de functionele restbeperkingen na technische revalidatie.
We meten onze prestaties op het gebied van wachttijd en cliënttevredenheid. Dat laatste met behulp van de PEM (PatiëntErvaringsMonitor) van de Federatie van Nederlandse Audiologische Centra.
- Stagiaires KU Leuven (LAW) en UGent Stagiaires opleiding audiologie-assistent (SAO).
- Opleiding klinisch fysicus-audioloog i.s.m. KNO/Audiologie MUMC+.