IMG 0768
IMG 0768

"We willen weer snel terug naar ons normale leven"

Rick en Tom

Rick kwam in juli 2023 revalideren bij Adelante, Tom in augustus. De één heeft een hoge, incomplete dwarslaesie, de ander een lage, complete dwarslaesie. Het zijn beiden twintigers en beschikken ieder over een gezonde portie ongeduld dat bij die leeftijd hoort. Zij zijn inmiddels al in dagbehandeling bij Adelante. “We willen het liefst onze revalidatieperiode zo snel mogelijk afronden en terug naar normaal.”

Tom was in het begin bij Adelante nog wat terughoudend. “Ik wilde het liefst naar huis. Het was Rick die met mij begon te praten. Nu vind ik het toch wel fijn dat er ook jongere mensen hier zijn om contact mee te hebben.”

De Watersportweek die Adelante jaarlijks in september organiseert was één van die momenten waarop Tom en Rick veel contact hadden met mederevalidanten. Rick: “Dat was een hele mooie week waarin we watersport op een nieuwe manier leerden beleven. Er waren leuke en uitdagende activiteiten georganiseerd. Iedereen vond het geweldig en heel gezellig.”. Maar het blijft voor de mannen niet bij die Watersportweek. Tom zwemt veel, doet aan fitness en wil gaan handbiken. Rick wil, zodra het maar even kan, gaan zit-skiën en zit-kitesurfen.

Na hun revalidatie bij Adelante willen ze het liefst proberen hun oude leven weer op te pakken. Rick studeerde oceanografie en was in Australië bezig met promoveren. “Die studie kan ik onder andere via Teams gaan vervolgen. Ik zal niet meer op een scheepsdek kunnen komen, maar ik kan gewoon doorgaan met onderzoek, data verwerken en modellen schrijven. Ik heb dan nog wat extra therapie nodig voor mijn handen, zodat typen weer beter gaat. En wie weet ga ik op een goed moment wel lesgeven.” Tom is timmerman. ‘Ik werkte in het timmerbedrijf van mijn vader in Voerendaal. Als het goed is kan ik daar binnenkort weer aan de slag. Ik moet natuurlijk wel even kijken wat ik nog allemaal kan, met of zonder aanpassingen in de fabriek. Een kozijn plaatsen bijvoorbeeld, dat zal niet meer lukken, maar ook vanuit de rolstoel is veel mogelijk.”

Of ze elkaar na Adelante nog zullen zien en spreken? “We gaan elkaar niet dagelijks bellen, maar als er iets is, weten we elkaar te vinden. Dan kunnen we altijd bellen of appen. We houden contact.”