B3bc2cab60d45e4b22e22cc02f17899c4447bd7a

“Mijn snelle herstel schijnt niet standaard te zijn”

Luc Maessen

In april lag Luc Maessen (50) bij Adelante nog helemaal in de kreukels en moest na een zwaar mountainbike-ongeluk weer opnieuw leren lopen. Nu, ruim een half jaar later kan Luc alweer 50 kilometer fietsen en minstens 10 kilometer wandelen. “Allemaal dankzij de multidisciplinaire aanpak bij Adelante, een portie geluk, zelfreflectie, een goeie conditie en doorzettingsvermogen”, vertelt Luc.

Op 26 maart 2022 vloog Luc met zijn mountainbike in het Limburgse heuvelland over de kop. Gevolg: linkerbeen uit de kom, gebroken heup en gebroken rechter schouder. Hij werd met de ambulance naar Heerlen gebracht en op 28 maart geopereerd aan zijn heup. Op 1 april startte hij met intensieve revalidatie bij Adelante. De eerste maand verbleef Luc intern en daarna ging hij voor twee maanden een paar maal per week in dagbehandeling. “De snelheid waarmee ik bijna helemaal hersteld ben, schijnt niet standaard te zijn”, zegt Luc lachend. “Voor dit soort trauma’s staat normaal 1 tot 1,5 jaar voor volledig herstel, dus ik mag best tevreden zijn met wat ik al na een maand of 8 weer kan. Naast het fysieke herstel is het accepteren dat herstel ook tijd nodig heeft de andere uitdaging. Hard werken en telkens op zoek naar nieuwe grenzen en balans, hebben me stapsgewijs vooruit geholpen. Ik kon al vrij snel weer redelijk voortbewegen en de belastbaarheid verder uitbouwen.

Soms moesten ze me zelfs een beetje afremmen. Het lopen was in het begin kwalitatief zeker nog niet goed, maar door goede begeleiding ging dit steeds beter. De aanpak bij Adelante, zo met een heel team, spreekt me erg aan. Ik voelde me gesteund door de arts, therapeuten en verpleging. Ik vond het heel prettig om samen doelen te bepalen en iedere keer mijn grenzen te verleggen. Wat kun je en waar wil je naartoe was steeds het uitgangspunt. Afhankelijk van mijn pijnklachten mocht ik de belasting van mijn lichaam steeds verder uitbouwen. Veel oefenen zoals bewegingsoefeningen, krachttraining met diverse fitnessapparatuur, verbeteren van stabiliteit met diverse hulpmiddelen, fietsen op de hometrainer en ook de looptherapie in het water en het zwemmen deden me goed. Eind juni had ik mijn laatste behandelingen bij Adelante.”

Het hele revalidatietraject ziet Luc als een levensverrijkende ervaring. “Zeker ook door mijn contacten met mederevalidanten heb ik van nabij ervaren dat gezondheid niet maakbaar is en zeker niet vanzelfsprekend. Revalideren moet je zelf doen, maar bij Adelante doe je dat met hulp van de behandelaren, met mensen die het beste met je voor hebben. Ik ben er nog net niet helemaal, krijg nog eerstelijns fysiotherapie bij mij om de hoek en ga nog met stapjes vooruit. Ik ben bezig met de puntjes op de i te zetten, ben blij dat ik weer kan fietsen en lopen en hoop uiteindelijk weer op vergelijkbaar niveau te komen als voor mijn ongeval. Dat gaat me zeker lukken.”

Met de opmerking van Luc over de snelheid van herstel, verwijst hij naar een nieuwe behandelmethodiek voor fracturen. Voorheen werden in onze regio bij fracturen door de chirurg restricties ingesteld als ‘6 weken niet belasten’. Team Amputatie, Traumatologie en Orthopedie van Adelante heeft in nauwe samenwerking met traumachirurgen en revalidatieteams van Zuyderland en MUMC+ deze dogma’s ter discussie gesteld. Van daaruit is een nieuwe manier van behandelen ontwikkeld onder de naam ‘permissive weight bearing’, chirurgen laten het beleid om te belasten daarbij bepalen door het revalidatieteam. Twee uitgangspunten hierbij zijn dat een geopereerde botbreuk belastbaar is en dat belasting botaanmaak juist stimuleert. De mate waarin belasten mogelijk is, wordt door het revalidatieteam bepaald en op basis van de reacties van de revalidant verder bijgesteld. Deze behandelmethode is wetenschappelijk onderzocht waarbij bleek dat patiënten sneller herstellen en niet meer complicaties hebben.