Rooding

“Ik ben bij Adelante van een wrak weer een mens geworden”

Albert Rooding

Na een hersenstaminfarct kwam Albert Rooding in april in het ziekenhuis terecht. Wat er aan de hand was drong nog niet helemaal tot hem door. “Ik hoorde een arts zeggen dat ik een Adelantegeval was. Daar hoor ik niet thuis dacht ik toen. Ik heb toch niks?” Albert had er echt geen idee van dat zijn hele linkerzijde aangedaan was. Hij had onder andere aangezichtsverlamming en hij kon zijn linkerbeen niet bewegen. “Maar goed dat ik binnen een week naar Adelante werd gebracht, anders was ik een kasplantje geworden. Hier ben ik gelukkig van een wrak weer een mens geworden.”

Het was op een woensdag weet Albert zich te herinneren. “Om tien uur had ik mijn intakegesprek, om twaalf uur was het lunchtijd en daarna kon ik meteen beginnen met revalideren. Ik ben bij Adelante tien weken intern geweest en zat daarna twaalf weken in dagbehandeling. Wat heb ik hier veel geleerd! En wat ben ik door een fantastisch team opgevangen en behandeld. Iedereen stond altijd voor me klaar, er was altijd een luisterend oor, iedereen doet zijn uiterste best voor je. Als ik iets niet helemaal begreep werd me dat in normale mensentaal uitgelegd. Binnen een week had ik vertrouwen in de mensen om mij heen. Voorbeeldje: in het begin viel ik vaak, maar ik heb nooit de grond geraakt. Ik werd steeds op tijd opgevangen. Dat schept vertrouwen. En door dat vertrouwen deed ik meer dan dat ik eigenlijk durfde en dan ga je met sprongen vooruit tijdens het revalideren.”

Kers op de taart
Na ruim een half jaar is Albert eind september 2023 bij Adelante uit gerevalideerd. Zijn aangezichtsverlamming is zo goed als verdwenen, zijn linkerzijde is grotendeels hersteld, voor zijn klapvoet is met succes een enkel-voet-orthese gemaakt, zijn conditie is behoorlijk verbeterd. “Ik werd zelfs in september nog gevraagd om mee te gaan met de jaarlijkse Watersportweek en zei meteen misschien wat overmoedig ja. Het bleek een ware traktatie, een kers op de taart. Wat was dat een heerlijke week! Na één dag waren we met z’n allen al één groep. We hoorden elkaars verhalen aan en verlegden onze grenzen. Dat kon ook, want ik voelde me erg veilig met al die professionele therapeuten om mij heen. En het is een heel fijn idee dat ze me bij Adelante nog twee jaar in de gaten blijven houden.”

Gouden bruiloft
Ondanks het feit dat Albert helaas al een aantal maanden vanwege artrose nu erg veel pijn heeft aan knieën en heup, is hij toch vastbesloten weer alles uit het leven te halen. Samen met zijn vrouw met wie hij in mei hun vijftigjarig huwelijk hoopt te vieren, ziet hij zijn toekomst positief tegemoet. “Ik heb een nieuwe kans gekregen en daar wil ik heel bewust van gaan genieten, samen met Jenny, samen profiteren van alles wat het leven nog te bieden heeft. Ik ben gisteren geslaagd voor mijn rijtest wat natuurlijk fantastisch is. Mijn ultieme droom is om mijn wandelschoenen weer uit het vet te kunnen halen. Dan is het dus hopen dat de pijn aan mijn gewrichten minder wordt en daar heb ik alle vertrouwen in.”