Anne kopie

Anne deed mee met Grip

Anne

Anne Termeer had last van chronische vermoeidheid, veel hoofdpijn en voelde zich regelmatig angstig. Alles was teveel en alles leverde stress op. Met Grip kreeg ze het onder controle.

Anne: “Voor mijn deelname aan het programma Grip was ik heel moe. Ik deed heel weinig op een dag en nam voortdurend rust omdat ik dacht dat dat nodig was. Ik ging ongeveer 3 uur per dag naar school en het kickboksen (eens per week) viel me zwaar. Ik was heel onzeker over wat ik wel of niet aankon en best wel eens ‘down’. Toch probeerde ik mezelf te blijven motiveren om beter te worden, maar hoe? Ik wist het eigenlijk ook niet.”

Even wennen

Anne vond het spannend om aan het programma te beginnen maar ze vond al snel haar draai binnen een hele leuke groep. Anne vertelt: “Het programma haalt je uit je normale ritme, wat in het begin wel zwaar is. Ik moest echt wel even wennen aan het vroege opstaan en de vele activiteiten.” Ook corona vroeg wel wat aanpassingen maar ondanks dat, hebben ze veel leuke dingen gedaan zoals mountainbiken. “Er zijn heel veel verschillende materialen voor creatieve activiteiten maar ook voor diverse sporten. Ik heb bijvoorbeeld veel gebruik gemaakt van de boksbal en de houtbranders. Als groep hebben we vaak spellen op de WII gedaan”.

Angsten overwinnen

Anne is bij Grip aan de slag gegaan met het overwinnen van haar angsten. Ze leerde haar negatieve gedachten los te laten en zich op andere dingen te focussen. Anne: “Ik vond het heel fijn dat we van alle kanten hulp kregen. Je praat met een psycholoog, pedagogisch medewerker, ergotherapeut en fysiotherapeut. Daarnaast leer je ook heel veel van de problemen en oplossingen van de andere leden in de groep. Het is zo herkenbaar. Ik heb geleerd mijn probleem van meerdere kanten te bekijken”.

De tijd vloog

Anne vertelt: “Ik stond om half 8 op en moest soms de tafel dekken. Na het ontbijt om half 9 was er een beweegmoment en gingen we bijvoorbeeld even wandelen. School begon om 9 uur en duurde tot half 3. De lessen werden afgewisseld met tussendoortjes en tussen de middag een lunch. Ik moet eerlijk bekennen dat ik soms echt wel eens iets anders wilde doen. Tijdens school heb je ook alle gesprekken. Dat was ook wel eens lastig omdat je dan te weinig tijd had voor school.”

“Als je moest koken, kon je tot half 5 je tijd zelf invullen en anders tot half 6”, vertelt Anne verder. “Vaak ging ik dan sporten, douchen en iets creatiefs doen zoals tekenen. Om half 6 aten we samen om daarna weer iets met de groep te doen of gezellig te “facetimen” met mensen thuis.”

Door corona zijn ze ook twee weekenden bij Adelante verbleven. Het was lastig om familie en vrienden gedurende twee weken niet te kunnen zien. Ze hebben in de weekenden echter ook veel leuke activiteiten gedaan zoals een spelletjesavond, filmavond en pubquiz waardoor de tijd vloog.

Anne’s winst

“Het programma heeft mij heel veel dingen geleerd” geeft Anne aan. “Ik heb ontdekt dat ik veel minder rust nodig heb. Rusten betekent ook niet meteen dat je in bed moet liggen, wandelen of tekenen kan mij ook rust bieden. Mijn vermoeidheid en mijn angsten bepalen niet langer mijn leven. Ik ben er ook achter gekomen dat mijn vermoeidheid veel meer mentaal dan fysiek zit. Gedachten los te laten en accepteren dat ik toch vaak moe zal zijn, is ook belangrijk.”

Goed op weg…

Het programma heeft Anne echt op weg geholpen. Ze vertelt enthousiast: “Ik ben nu al een maand thuis en het gaat veel beter. Ik maak nog steeds ochtendwandelingen en sport ongeveer 4x per week. Ik ben een bijbaantje aan het zoeken en heb me ingeschreven voor rijles. Ik ben veel met vrienden en zit beter in mijn vel.”