Eigen risico

Iedereen van 18 jaar en ouder betaalt een verplicht eigen risico voor de zorgverzekering. Behalve de kosten van de huisarts, verloskundige zorg en kraamzorg.

Verplicht eigen risico

Iedereen van 18 jaar en ouder betaalt een verplicht eigen risico voor de zorgverzekering. Dat betekent dat u de eerste € 385 (in 2023) van zorg uit het basispakket zelf betaalt. Behalve de kosten van de huisarts, verloskundige zorg en kraamzorg. Deze kosten krijgt u altijd vergoed.

Aanvullend eigen risico

Naast het verplichte eigen risico bieden zorgverzekeraars ook de mogelijkheid om te kiezen voor een aanvullend vrijwillig eigen risico. Dit kan oplopen tot € 500. Dit betekent dat het verplichte en het aanvullende eigen risico samen op kunnen lopen tot € 885 afhankelijk van de keuze die u heeft gemaakt.

Nota

Het eigen risico wordt door de zorgverzekeraar met u verrekend. Dat wil zeggen dat indien Adelante de nota voor uw behandeling rechtstreeks aan uw zorgverzekeraar stuurt de zorgverzekeraar naderhand het eigen risico bij u in rekening brengt.

Wanneer de nota voor een behandeling aan uzelf wordt toegestuurd en u de nota vervolgens bij de zorgverzekeraar declareert zal het bedrag van het eigen risico op de vergoeding in mindering worden gebracht door de zorgverzekeraar.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft alle informatie over de kosten van de behandeling en het eigen risico op een rij gezet in onderstaande folder 1.

Het kan zijn dat de behandeling start in het ene jaar en doorloopt naar het volgend jaar. Dan kan het het zijn dat u eigen risico moet betalen over een ander jaar dan u verwachtte. Of over een jaar waarin u niet in het ziekenhuis bent geweest. U leest in onderstaande folder 2 hoe dat werkt.