Hoe het GRIP-programma het leven van Teun veranderde
dinsdag 17 december 2024
Hij kwam binnen met tegenzin, voelde zich oververmoeid en zag de toekomst somber in. “Het voelde alsof dit mijn laatste optie was, ” zegt Teun. Tot zijn verrassing verliep het programma anders dan verwacht en was er al snel vooruitgang. “Dankzij de professionele begeleiding leerde ik omgaan met mijn klachten en kreeg ik meer rust in mijn hoofd. Dat gaf me weer de motivatie om door te gaan.”
In het begin vond hij het moeilijk om te begrijpen hoe hij hiermee moest omgaan, maar door het programma kreeg hij de juiste handvatten aangereikt. “Je gaat er anders naar kijken en merkt dat je toch weer je leven kunt oppakken en leuke dingen kunt doen,” vertelt Teun.
De groepsactiviteiten en programmaonderdelen, die op een speelse manier werden aangeboden, prikkelden zijn nieuwsgierigheid en hij voelde zich voldoende uitgedaagd. Dit zorgde voor leuke en leerzame momenten. Daarnaast hielpen deze activiteiten om de band met de andere jongeren te versterken. "We zaten allemaal in hetzelfde schuitje, dus er ontstond al snel een hechte groep." Door samen te overnachten, kreeg hij bovendien een goed ritme en leerde hij technieken die hij in de praktijk kon toepassen. ”Nu zie ik de toekomst nog moeilijk, maar positief.”
Hij vond het lastig dat zijn sociale leven even stilviel: hij kon niet naar vrienden en miste thuis. Gelukkig waren de begeleiders altijd goed bereikbaar, waardoor hij op het juiste moment de benodigde steun kreeg.
Zijn ouders begonnen vol onzekerheid, omdat eerdere hulp niet had gewerkt. Toch bood het programma hen inzichten en praktische handvatten die ze direct thuis konden gebruiken. Ze leerden samen te plannen en structuur aan te brengen, en ontdekten hoe ze hun zoon hierbij het beste konden begeleiden en ondersteunen. “We zagen dat hij langzaam weer opbloeide, en dat gaf ons hoop.”
In het begin waren de ouders ook terughoudend over hun deelname aan de oudergroepen, maar uiteindelijk haalden ze veel waarde uit het delen van ervaringen met andere ouders. De gezinsdag, vol uitdagende spellen, bood een leuke manier om als gezin op een nieuwe manier samen te zijn.
Nu gaat het goed: hij gaat weer naar school, heeft vrienden en sport weer. Hij heeft nog steeds hulp nodig bij het plannen en om rust in zijn hoofd te vinden, maar de dagelijkse samenwerking met zijn ouders helpt hem daarbij.
🔑 Hun advies aan andere jongeren en ouders? "Blijf praten, zoek hulp, en probeer nieuwe dingen, zelfs als je twijfelt. Soms blijken die de sleutel te zijn naar vooruitgang."
Om privacyredenen is de naam van de deelnemer gewijzigd.
Lees meer over het GRIP-programma voor jongeren met chronische pijn, diabetes of overgewicht: