Project klaar omn te eten

Adelante ontvangt 40.000 euro van JKF-KFA fonds voor project ‘Klaar om te eten’

donderdag 6 oktober 2022

Subsidie voor ontwikkeling technologie voor kinderen met cerebrale parese

Het project “Klaar om te eten” betreft de ontwikkeling van technologie die ingebouwd is in mes en vork om het gebruik van het bestek tijdens het eten exact te kunnen meten.

De kracht waarmee druk op de vork en mes wordt gegeven, de richting van de druk en de precisie van het smeren of snijden kan hiermee gemeten worden. Hierdoor kan aan kinderen met hersenletsel op een gedetailleerde manier feedback gegeven worden over de manier waarop bestek op gebruikt wordt en hoe het kan worden ingezet om deze complexe vaardigheid efficiënter en beter te maken. Hierdoor kunnen we veel beter aansluiten bij de belangrijkste hulpvraag van kinderen met hersenletsel, namelijk “beter leren gebruiken van mes en vork tijdens eten.” In de ontwikkeling worden de kinderen en hun ouders met de therapeuten betrokken om de best mogelijke techniek in te bouwen en aan alle wensen te kunnen voldoen.

De duur van het project is 1 jaar. Hoofdaanvrager is Adelante. Het project wordt uitgevoerd door Inge Heus van Zuyd Hogeschool onder begeleiding van Eugène Rameckers en Yvonne Janssen-Potten van het Adelante Kenniscentrum. Er wordt samengewerkt met het lectoraat ondersteunende technologie in de zorg van Zuyd Hogeschool. De technologie wordt samen met het bedrijf UMACO ontwikkeld.

Bedankt JKF-KFA fonds voor de geboden honorering van dit project!

Project klaar omn te eten 1