Preventie van gehoorschade op muziekfestival in Maastricht

zaterdag 11 juni 2022

Op zaterdag 11 juni 2022 vond in Maastricht het muziekfestival Zuiderliefde voor de eerste keer plaats.

De organisator van dit festival en Adelante werken samen om festivalbezoekers bewust te maken van het risico van luide muziek. Gehoorschade door festivals is nog steeds een veel voorkomend gegeven. In de meeste gevallen wordt dit veroorzaakt door te lange blootstelling aan harde muziek.

Wanneer je geen gehoorbescherming draagt krijgt het gehoor niet altijd de kans om zich te herstellen, en dit kan gehoorschade opleveren.

Adelante behandelt kinderen en volwassenen met gehoorproblemen en ziet geregeld jonge festivalgangers op hun spreekuur. “We gaan niet betuttelen, je leeft maar één keer dus geniet zoveel en zo intens mogelijk, zeker ook op festivals. Alleen niemand kiest tijdens een festival voor levenslange gehoorschade of een piep in het oor. Door te kiezen voor juiste oordoppen met goede ‘muziekfilter’ kun je intens genieten op een festival en kun je blijven genieten van alles wat je in de toekomst nog wilt horen. Je hoeft niets te verliezen ”, vertelt Tom Niesten, divisiedirecteur Adelante Audiologie & Communicatie. Op het festival in Maastricht komt daarom een informatiestand en is er gelegenheid voor een spraak-in-ruistest.

De organisator van het festival Zuiderliefde, Aaron Estole, ondersteunt de actie van Adelante en biedt bezoekers geschikte oordoppen aan tegen een gereduceerde prijs. “Wij houden ons aan de wettelijke normen maar ik weet dat de geluidsintensiteit van muziek hoge pieken kan bereiken. Het is dan ook belangrijk om deelnemers aan te raden om hun gehoor te beschermen. Met kwalitatieve oordoppen klinkt de muziek even mooi en bereik je eenzelfde beleving.”

Op deze wijze slaan beide organisaties de handen in elkaar om gehoorschade bij jongeren en volwassenen onder de aandacht te brengen, en eventuele gehoorschade of een piep in het oor te voorkomen.

Festival 4