Adelante Tinnitus Expertisecentrum 2

Week van het oorsuizen

woensdag 7 februari 2024

Tinnitus: een doeltreffende behandeling beschikbaar!

In de landelijke Week van Oorsuizen, die plaatsvindt van 5 t/m 11 februari 2024, is er extra aandacht voor tinnitus en de mogelijke behandelingen.

In Nederland hebben naar schatting 1 tot 2 miljoen mensen last van tinnitus, oftewel oorsuizen, waarbij de geluiden variëren van tjilpende krekels tot ruisende zeeën. Daarvan kampt ongeveer 15 procent met chronische tinnitus, dit heeft een enorme impact op het dagelijks leven. Het kan leiden tot paniek, machteloosheid en soms zelfs tot het zoeken van wanhopige oplossingen in het buitenland. Hoewel er uitgebreid wetenschappelijk onderzoek plaatsvindt naar de oorzaak, is er nog geen remedie gevonden. Daarom is het van groot belang om aandacht te schenken aan bewezen effectieve behandelingen en handvatten hoe hier mee om te gaan.

De Adelante tinnitusbehandeling helpt mensen met chronische tinnitus in het verminderen van klachten en negatieve emoties, waardoor de levenskwaliteit verbetert. De behandeling is gericht op het hertrainen van het brein, en waarneming van de hinderlijke tinnitus met gebruik van exposure (blootstelling).

Resultaten uit de wetenschap, onder andere uitgevoerd door ons expertisecentrum tinnitus (http://bit.ly/ECTinnitus ), tonen keer op keer dat deze gespecialiseerde cognitieve gedragstherapie bij mensen met een chronische tinnitus beperking zeer effectief is.

"Ik doe weer volop mee in de wereld"

Je bent kerngezond, staat midden in het leven, barst van de energie en bent een veelgevraagd zelfstandig organisatieadviseur. Dan ben je plotseling doof en heb je tinnitus (oorsuizen) aan je linkeroor, terwijl je in je rechteroor constant laagfrequente (brom)geluiden hoort. Het overkwam Bregje van Helmond een paar jaar geleden. Lees haar volledige verhaal: https://ow.ly/SHss50QyK5N

Adelante streeft, samen met patiëntenvereniging Stichting Hoormij, naar betere informatie over tinnitus, het doorbreken van stigmatisering, en het bieden van concrete en effectieve hulp aan degenen die hiermee te maken hebben.