50 jaar Adelante!

Halve eeuw revalidatiegeneeskunde in Limburg: Adelante 50 jaar! Al vanaf 1969 worden er revalidatiepatiënten in Hoensbroek opgenomen.

Het revalidatiecentrum Hoensbroek (de Lucasstichting) betekent al 50 jaar veel voor revalidatiegeneeskunde in Nederland en vooral voor de Limburgse revalidatiepatiënten. Met de latere komst van audiologie, de fusie eind jaren 80 van de vorige eeuw met het kinderrevalidatiecentrum in Houthem en de mytylschool in Valkenburg ontstond “het” revalidatiecentrum van Limburg. Door het recentere samengaan met de ziekenhuisrevalidatie van Venlo, Maastricht en Heerlen is de revalidatie expertisebreed beschikbaar voor iedereen die dat nodig heeft. Onderzoek en innovatie maakten al die jaren onderdeel uit van wat nu alweer tien jaar Adelante heet.

Mocht u nog verhalen of beelden hebben van Adelante, voorheen Lucaskliniek, stuur dan een mailtje naar communicatie@adelante-zorggroep.nl.

Activiteiten en publicaties in 2019

  • Zaterdag 1 juni, publicatie in dagblad De Limburger, met onder andere een mooi interview met onze voormalig directeur Jan Albers 'Een begrip in Limburg en ver daarbuiten'.
  • Vrijdag 16 augustus publiceerden wij in ons nieuwsoverzicht op de website een boeiend duo-interview met de revalidatieartsen Pauline Hoenderdaal en Wip Bakx over vijftig jaar Adelante.
  • Donderdag 12 september verscheen op onze website een leuk artikel over 50 jaar sport en bewegen bij Adelante met de Watersportweek als mooi voorbeeld van wat sport met revalidanten kan doen.
  • Sinds 10 oktober staat er in ons nieuwsoverzicht een interessant interview met dokter Cees Pons en revalidatiearts Charlotte van Laake. Cees Pons heeft jaren als revalidatiearts bij Adelante gewerkt en is grondlegger van de moderne dwarslaesiebehandeling.
  • Op 21 november plaatsten wij een duo-interview met de revalidatieartsen Joep Cluitmans en Martijn Dremmen op deze website.
  • Laatste in de rij is een groepsinterview met een aantal oud-medewerkers van Adelante. Veel leesplezier!

Historie

In 1961 wordt de 'Stichting Lucasklinieken voor de Mijnstreek' opgericht met als doelstelling: Voorbereiding, bouw en exploitatie van een combinatie van verpleegkliniek en Revalidatiecentrum. Na jarenlange voorbereiding verleent de Nederlandse regering op 26 oktober 1966 haar goedkeuring voor de bouw van een kliniek met 132 verpleegbedden en 44 revalidatiebedden in Hoensbroek. Bekijk hier meer informatie over het verleden of foto's uit de oude doos.